Nasiona zbóż: przegląd najważniejszych odmian

Wybór optymalnej odmiany zboża jest jednym z najważniejszych czynników decydujących o wielkości i jakości uzyskiwanych plonów. Podejmując decyzję, należy uwzględnić szereg czynników, takich jak odporność i wymagania roślin, a także ich potencjał plonotwórczy. Pomocne mogą okazać się badania Centralnego Ośrodka Badania Odmian Roślin Uprawnych, który cyklicznie publikuje listy zalecanych odmian, z uwzględnieniem warunków lokalnych.

Najważniejsze odmiany pszenicy

Pszenica to zboże wymagające dobrych i bardzo dobrych kompleksów glebowych. W odpowiednich warunkach plonuje wyjątkowo wysoko, a ziarno przeznaczone do przemysłu spożywczego osiąga znaczną wartość.

Merkawa

To pszenica jara, która wyróżnia się wczesnym terminem kłoszenia i dojrzałością. Bardzo dobra odporność na wyleganie ułatwia zbiory. Ziarno o dużej zawartości glutenu i białka warunkuje przydatność w przemyśle spożywczym. Odmiana ta jest odporna na wiele chorób grzybowych.

Linus

Odmiana ozima o elastycznym terminie siewu. Bardzo dobra regeneracja po zimie i odporność na choroby warunkują wysoką zdrowotność roślin. Doskonale sprawdzi się na terenie całego kraju.

Najlepiej plonujące odmiany żyta

Żyto jest zbożem, które może toleruje gorsze stanowiska i mniej zasobne gleby. Niewielkie wymagania i odporność sprawiają, że żyto uprawiane jest na terenie całego kraju, także w rejonach górskich.

KWS Tayo

To odmiana mieszańcowa, która od wielu lat należy do jednej z najlepiej plonujących. W badaniach terenowych znacząco przekracza plony wzorca. Cechuje się dobrą odpornością na rdzę i choroby liści.

Dańkowskie Dragon

Odmiana populacyjna charakteryzująca się doskonałą jakością plonów. Wysokie parametry jakościowe, a zwłaszcza liczba opadania warunkują jakość ziarna. Udaje się także na glebach kwaśnych, co predysponuje ją do uprawy na słabszych stanowiskach.

Polecane odmiany jęczmienia

Jęczmień jest zbożem uprawianym na cele paszowe, ale także spożywcze, służy bowiem do produkcji słodu. Dobrze toleruje gorsze stanowiska glebowe.

Bente

To odmiana jara należąca do typu pastewnego i browarnego. Rośliny średniej wysokości są odporne na wyleganie. Wyróżnia się wyjątkowo wysokim potencjałem plonowania.

Jakubus

Jęczmień ozimy plonujący najlepiej w badaniach COBORU. Dobrze toleruje trudne warunki klimatyczne, dzięki czemu może być uprawiany w całym kraju. Dobra odporność na choroby warunkuje wysoką zdrowotność.

Najlepsze odmiany owsa

Owies, podobnie jak jęczmień, uprawiany jest w celach paszowych, ale znajduje również zastosowanie w przemyśle spożywczym oraz kosmetycznym.

Rambo

To wczesna odmiana osiągająca wysokie plony nawet w warunkach niedoboru wody. Wyróżnia się doskonałą zdrowotnością i odpornością na choroby. Z kolei odporność na wyleganie ułatwia zbiór.

Figaro

Średniopóźny owies o średniej wysokości i dobrej odporności na wyleganie. Rekordowo wysoki i stabilny poziom plonowania sprawiają, że jest jedną z najczęściej wybieranych odmian.

Wybór najlepszych odmian zbóż zależy od wielu czynników, takich jak warunki glebowe, klimatyczne, dostępność wody, a także cel hodowlany. Warto uwzględnić także odporność na choroby i wyleganie, a także potencjał plonotwórczy. W podjęciu decyzji pomocna może być lista zalecanych odmian tworzona przez COBORU, która uwzględnia warunki lokalne.